‘We willen in Meierijstad veel meer werknemers op de fiets krijgen’

di 27 feb, 10:38 Algemeen
Op de N279 wordt het naar verwachting alsmaar drukker, daarom wil POM meer mensen op de fiets krijgen.
Op de N279 wordt het naar verwachting alsmaar drukker, daarom wil POM meer mensen op de fiets krijgen.

Het Platform Ondernemend Meierijstad wil meer werknemers op de fiets krijgen. Wanneer mensen de auto laten staan voor de fiets zorgt dat niet alleen voor minder drukte op de weg, het is ook goed voor het milieu en hartstikke gezond. “We willen samen met de gemeente Meierijstad veel meer werknemers op de fiets krijgen”, aldus Jos van Asten namens POM.

Recent onderzoek toont aan dat tot 2040 het verkeer en de drukte op de wegen in en rondom Meierijstad nog verder zal toenemen. Het POM start mede daarom een campagne om meer werknemers op de fiets te krijgen. “Met een fietsplan of, beter nog, gratis fietsen voor werknemers kan veel bereikt worden”, zegt Van Asten. Uit een onlangs verschenen verkeersanalyse blijkt bijvoorbeeld dat het vaak vaststaat op en rondom de Maxwell Taylorbrug. Wat opvalt is het hoge aandeel korte autoritten (minder dan vijf kilometer) op deze Maxwell Taylorbrug. Van Asten: “Hier liggen kansen voor de fiets, want als deze korte ritten met de auto vervangen worden door de fiets, wordt het minder druk op de weg.”

Groene voornemens
Heb je goede en groene voornemens en wil je aan de slag om meer werknemers op de fiets te krijgen? Neem een voorbeeld aan de Beste Brabantse Fietswerkgevers 2023. Dit zijn bedrijven die een stapje extra zetten als het gaat om fietsbeleid. Bedrijven die hun medewerkers fietsen geven, maar ook faciliteiten zoals goede fietsenstallingen, douches en pechhulp. “Er is zelfs een voorbeeld bij waar medewerkers vakantie-uren sparen met de tijd dat ze fietsen”, vertelt Van Asten.


Van Asten vervolgt: “Naast infrastructurele oplossingen voor auto- en vrachtverkeer, willen we samen met de gemeente Meierijstad de komende jaren duizend werknemers meer op de fiets krijgen. Hiervoor stellen we een actieplan op met daarin aandacht voor fietsstimulering, ondersteuning van werkgevers in beleid, gedragsverandering, communicatie en aanpassing van de fietsinfrastructuur.”

Wat levert het op?
De fietsbespaarcalculator van het Brabants Mobiliteitsnetwerk is een handig hulpmiddel waarmee je twijfelende medewerkers net dat duwtje in de rug kan geven. Een voorbeeld van een uitkomst: laat je twee dagen per week de auto staan en fiets je die negen kilometer op je e-bike naar je werk? Dan bespaar je maandelijks bijna vijftig euro, fiets je er wekelijks een hamburger af en voorkom je jaarlijks dat 67 bomen jouw CO2-uitstoot moeten opnemen.