‘Referentieel’

19 okt 2023, 10:04 Column
Foto: Ad van de Graaf
Afbeelding

Wie mijn kwartaalstukjes voor Bedrijvig leest voelt waarschijnlijk haarfijn aan dat ik niet werkzaam ben in het bedrijfsleven. Nooit geweest ook. Al strooi ik nog zo ‘interessant’ met termen uit het wereldje, echte bedrijfslevenmannen, -vrouwen of -hen weten metéén: hier schrijft een buitenstaander. Wat natuurlijk de bedoeling van de redactie was. Hoe kijkt iemand van buiten naar binnen? Wat valt op, verbaast, beroert, begeestert, irriteert, zou anders kunnen of ‘moeten’? Een andere benadering van vraagstukken kan bovendien misschien verhelderend werken.

Zo ben ik best wel van de privacy, maar tegelijkertijd een type dat weinig te verbergen heeft. Stel, ik zou solliciteren en weten dat ik gescreend wordt, dan zou ik dat begrijpelijk vinden. Is volgens mij een teken van interesse. Wat doel was van je sollicitatie. Natuurlijk moeten ze het mij wel even vragen. Zowel mijn oude als nieuwe werkgever. Allereerst uit fatsoen, daarna uit privacyoverwegingen.

Maar hoe mediawijs of ‘referentieel’ slagvaardig zijn bedrijven? Wordt er maar wat ‘afgescreend’? Volgt spitwerk op sociale media van sollicitanten? Vertrouwt men klakkeloos op meningen van vorige werkgevers? Worden conflicten en vaardigheden objectief gescheiden? Of afkomst en vaardigheden? Is iedereen zich bewust van mogelijk verstrekkende consequenties als verkeerde informatie wordt verschaft, of informatie wordt verkregen zonder toestemming van de sollicitant?

Stel, ik zou werkgever óf van PZ/HR zijn en meerdere ‘geschikte’ kandidaten hebben: Een dag, of liever nog, enkele dagen, meelopen in hun mógelijk toekomstige bedrijf zou míj ‘referentieel’ de meeste informatie kunnen bieden.

U begrijpt opnieuw: ik kom niet uit het bedrijfsleven…

Hans van der Wijst