Belofte aan Eva Jinek maakt schuld

ma 13 mei, 11:07 De deal
Foto: THOMAS SEGERS
Afbeelding

Het boek Droom groot gaf Lisette van Maurik het laatste zetje. Ze nam ontslag om haar eigen wens werkelijkheid te maken: fulltime textielkunstenaar zijn. Onlangs leverde Lisette vanuit haar atelier Steil Studio een pronkstuk aan de schrijfster die voor de cruciale impuls zorgde: Eva Jinek.

De deal
“Toen ik begon, was ik vooral aan het oefenen op techniek. Eén van de oefenwerken was geïnspireerd op Droom groot. Omdat dit boek doorslaggevend voor me was, en het doek niet onaardig, besloot ik Eva een bericht te sturen. Ik beloofde haar dat ze het textielkunstwerk van me zou krijgen als het af zou zijn. Tweeënhalf jaar later heb ik die belofte ingelost. Want afspraak is afspraak.”

Het bijzondere
“Er zijn drie generaties Jinek verwerkt in het doek. Het bloemenschilderij van Eva’s moeder dat in het boek staat, de titel van haar bundel én de namen van haar kinderen - geschreven door de oudste. Het eindresultaat is overigens compleet anders dan het oefenwerk. Veel beter en groter en mét mijn overduidelijke handtekening.”

Het belang
“Als het aan mij ligt, heet deze rubriek niet De Deal, maar De Belofte. Want die vind ik veel belangrijker. Of ze geld opleveren of niet: beloftes kom ik altijd na, punt uit. Eva’s reactie is dan ook veel waardevoller. Zij reageerde meteen enthousiast en heeft me zelfs geïnterviewd voor haar nieuwsbrief. Ze vond mijn levensverhaal zó bijzonder.”

Het gevolg
“Nou, op de zondag dat Eva de nieuwsbrief verstuurde, kreeg ik de ene na de andere Instagram-melding. Van reacties - vooral op mijn verhaal - en nieuwe volgers. Het heeft mijn naamsbekendheid dus een mooie boost gegeven. Ook heb ik een opdracht gekregen van iemand die dit werk bij de lijstenmakerij in Berghem zag staan. Wie weet waar het nog meer toe leidt.”

Het gevoel
“Het is een heel bijzondere ervaring geweest. Eva is écht, écht een heel leuk mens. Ik heb meer dan vier uur aan haar keukentafel gezeten. En het doek hangt niet op de overloop, maar pontificaal in de woonkamer. Gelukkig durf ik onbescheiden te zeggen dat dit werk erg mooi is. Ik ben er trots op!”

steil.studio