‘Hoe mooi om uit een zaadje een prachtig product te laten groeien’

19 dec 2023, 11:30 De starter
Afbeelding

Al van kinds af aan was de Zeelandse Bram Verbruggen bezig in de tuin. Hij zaaide zelf maïs en suikerbieten. Het groeide uit tot het telen van eigen groenten om die vervolgens in een kraampje aan de weg te verkopen. In 2022 zette hij dit om in een officieel bedrijf, Bram’s Hofke, waar iedereen verse groenten kan kopen.

Hoe kwam je op het idee om je bedrijf te beginnen?
“Ik merkte in de jaren voordat ik startte met het bedrijf dat ik steeds meer interesse kreeg in het telen van eigen gewassen. Hoe mooi is het is om uit een zaadje een prachtig product te laten groeien? In 2021 heb ik een aantal bedrijven bezocht die op dezelfde manier werken en de groenten afzetten zoals ik nu doe. Daaruit heb ik inspiratie gehaald voor mijn eigen bedrijf. De ideeën heb ik uitgewerkt in een bedrijfsplan, waaruit ik de basis haal voor mijn Hofke.”

Teel je alles zelf?
“Ja, ik teel alles zelf. Sugar snaps, zoete aardappelen, bospeen, artisjok; alles komt van eigen land. Alle groenten die ik verkoop heb ik allemaal in mijn handen gehad. In de toekomst kan dit nog veranderen als ik meer producten nodig heb die in de kas groeien, zoals tomaten en komkommers en producten die een ‘bijzonder’ groeiproces ondervinden zoals witlof, champignons en asperges.”

Je kan kiezen voor een abonnement. Hoe werkt dat?
“Het abonnement is het hoofdproduct van Bram’s Hofke. Hiermee heb je als bedrijf zekerheid van afname en bouw ik een band op met de consumenten. Elke week maak ik met zorg de groentetas voor hen klaar, en daar krijg je ook de waardering voor terug. Voor de consument is het ook fijn dat ze elke week van verse groenten zijn voorzien, die allemaal rechtstreeks van het Hofke komen.”

Kunnen mensen ook voor losse producten terecht?
“Zeker! Alle groenten die ik in mijn assortiment heb, zijn op mijn webshop ook los te koop en ze liggen in het kraampje aan de weg. Als je een bestelling plaatst in de webshop kan ik het daarna vers gaan oogsten, waardoor je ook hierbij de versheid en kwaliteit proeft. Verder kunnen horecagelegenheden in de regio ook bij mij terecht. Met deze producten kunnen ze zich onderscheiden, door groenten te serveren met een hele lage invloed op het milieu. Het zijn heerlijke groenten met een geweldige smaak, die voor een echte proefbeleving zorgen.”

bramshofke.com