De werkplek van Rob Heijmans: Hart voor dieren

di 2 jan, 13:00 De werkplek
Foto: Ad van de Graaf
Dierenartsen Rob Heijmans en Agata Stajniak, met raskat Mister Meow op de behandeltafel.
Dierenartsen Rob Heijmans en Agata Stajniak, met raskat Mister Meow op de behandeltafel.

Rob Heijmans is dierenarts en sinds tweeënhalf jaar eigenaar van Dierenkliniek Uden. Een vaste werkplek heeft hij eigenlijk niet: hij verdeelt zijn tijd tussen zijn vestigingen in Uden, Landhorst en Waalwijk. En hij is veel onderweg, met name voor het behandelen van paarden en siervissen. “De foto bij deze rubriek had net zo goed ergens in het land gemaakt kunnen zijn.”

Rob nam Dierenkliniek Uden tweeënhalf jaar geleden over van de inmiddels overleden dierenarts Frank Knols. In de dierenkliniek ligt de nadruk op het behandelen van kleine huisdieren en tandheelkunde. “Daar hebben we een speciale unit voor aangeschaft, waarmee we speciale ingrepen kunnen doen aan gebitten van honden, katten en konijnen. Daarmee zijn we een van de weinigen in deze regio.”

Dierenkliniek Uden kun je volgens Rob zien als een soort huisarts voor dieren. “We bieden eerstelijns hulp. Maar in tegenstelling tot een humane huisarts hebben wij wél geavanceerde technologie in huis: apparatuur voor röntgenfoto’s, echo’s, bloedanalyse en een OK-unit. We zijn daardoor in staat om veel zaken in korte tijd te onderzoeken en uit te voeren, waaronder operaties.” 

Veel op pad
Robs hoofdinteresse ligt bij paarden en siervissen, en dan met name koikarpers. “Op dat laatste gebied zijn we in Nederland zelfs marktleider.” Met een koikarper van zestig centimeter naar de dierenkliniek komen is praktisch onmogelijk. Daarom is hij veel op pad. “Voor de behandeling van koikarpers reis ik niet alleen door heel Nederland, maar ook naar België, Duitsland, Denemarken en zelfs Spanje. Indien nodig maken we op locatie een röntgenfoto.”

Wat Rob leuk vindt aan het vak van dierenarts? “De diversiteit aan dieren en het op zoveel verschillende plekken komen. Ook de afwisseling tussen de klinieken en werken met de teams spreekt mij erg aan.” Aandacht voor dieren en hun baasjes staat voor Rob en zijn teams voorop. “Het dier is geen nummer, net zo min als de eigenaar. Onze assistenten kennen veel dieren die hier binnenlopen bij naam. We hebben hart voor de klant én hart voor het dier.”

Dierenkliniekuden.nl

Afbeelding