De werkplek van zuster Marijke Brouwer: Kloosterthee

do 2 mei, 10:39 De werkplek
Foto: THOMAS SEGERS
Afbeelding

Ze zijn echte ondernemers, beaamt zuster Marijke Brouwer van het clarissenklooster Sint-Josephsberg. De zusters moeten al vanaf de stichting van het klooster, in 1721, in hun eigen onderhoud voorzien. Dat doen ze onder andere door steeds meer verschillende producten, grotendeels zelfgemaakt, te verkopen.

Al vanaf 1766 zijn hosties een bron van inkomsten. “Onze hostiebakkerij is de oudste en inmiddels ook de enige van Nederland”, vertelt zuster Marijke. Ook komen mensen sinds jaar en dag in het klooster op retraite. Maar dat was niet genoeg, zo stelden de zusters een aantal jaar geleden vast. “In 2018 schreven we een visiedocument over onze toekomst. Er moest wat worden gedaan aan de inkomsten als we hier wilden blijven wonen. Dat moest wel aansluiten bij de vegetarische en sobere manier waarop we leven. Een bierbrouwerij past niet bij ons.”

Ze kozen onder meer voor kruidenthee, grotendeels afkomstig uit eigen tuin. “We hebben nu twaalf verschillende smaken. Boven liggen de kruiden in grote rekken te drogen.” In samenwerking met ontwikkelboerderij De Laarhoeve in Diessen worden daarnaast jams en spreads gemaakt.

Croutons
Een opvallend product zijn de ‘snippers’: restanten uit de hostiebakkerij. “Daar kun je pap van maken, maar we gebruiken ze zelf ook als croutons in de soep. Op markten is dat echt een aandachtstrekker. Het levert altijd verhalen op, bijvoorbeeld van mensen die niet meer naar de kerk gaan, maar bij wie de smaak van hosties herinneringen oproept.” Het is echt teamwerk, vertelt ze. Zelf is ze verantwoordelijk voor het bijhouden van de webshop en het inpakken en verzenden van de producten. “Een andere zuster maakt de kruidenthee en weer iemand anders bedenkt recepten en geeft ook vegetarische kookworkshops.”

De producten worden op verschillende manieren verkocht. “Eén van de zusters bouwde tijdens de coronapandemie een webshop. Dat is een groot succes. We hebben daarnaast twintig verkooppunten in heel Nederland en staan ook op de kloostermarkt in Arnhem en bij de kloosterwandeltocht, hier in Megen. Binnenkort komt er ook een echt kloosterwinkeltje bij onze hoofdingang.”

clarissenmegen.nl/kloosterproducten

Afbeelding