Ondernemen in...1900

wo 31 jan, 15:04 Historie
Afbeelding

We gaan een dikke honderd jaren terug in de tijd toen de automobiel nog geen algemeen vervoermiddel was. Uden kende in die tijd overigens wel al een internationale trein- en een regionale tramverbinding. Veel reizigers maakten gebruik van een rijtuig met een of twee paarden ervoor. In elk dorp waren hotels, vaak met een stalling voor de paarden en de rijtuigen.

Een van de Udense hotels was De Korenbeurs van Alphons Terneuzen in de huidige Marktstraat. Na Terneuzen kende het hotel nog meerdere uitbaters zoals J.H. Meijer, P.J. Frankefort, Joh. van Kessel en tenslotte Victor Asselbergs. In het voorjaar van 1967 is het pand gesloopt om plaats te maken voor een EDAH-supermarkt.

Doorgang
Tot op de dag van vandaag is er tussen de panden van Marktstraat 8, het vroegere Hôtel De Korenbeurs (nu Eye Wish en M&S Mode) en Markstraat 10 (nu Foto De Vakman) een open doorgang, zoals die er in de tijd van het hotel al was. Destijds was het de doorgang naar de grote stalling voor de paarden en de rijtuigen van de reizigers.

In elke editie van Bedrijvig Maashorst duiken Marja Waals en Luciën Bressers van Stichting Het Uden-archief van Bressers in het verleden. Ondersteund door een bijzondere foto schetsen ze een beeld van historisch Udens ondernemerschap.

Udenarchief.nl