Dennis Koolen over duivensport: ‘Kippenvel’

15 nov 2023, 14:44 In beeld
Foto: Ad van de Graaf
Afbeelding

Dennis Koolen, wonend in Erp, is samen met broer Mark eigenaar van Deko Interieurs. Ze ontwerpen en maken complete interieurs voor zowel particulieren, overheidsinstellingen als bedrijven. En in zijn vrije tijd is hij druk met de duivensport onder de naam Combinatie Koolen.

In zijn vroegere jeugd kwam Dennis al in aanraking met de duivensport. Een leuke eerste kennismaking maar Dennis was ook druk met voetballen en uitgaan, dus de duivensport stond op een laag pitje. Jaren geleden strandde een vermoeide duif bij Deko. Nadat Dennis de duif had verzorgd ging het toch weer kriebelen. Sinds die tijd is hij weer druk bezig met de duivensport. Een hobby, die voor ontspanning zorgt na een drukke werkdag.

Een bijzondere hobby
Vroeger werden duiven gebruikt als koeriers. In de oorlogen waren ze van onschatbare waarde voor communicatie. Tegenwoordig is het een hobby, die ook vastgelegd is als cultureel erfgoed. Het trainen van duiven kost veel geduld, tijd én liefde. Als een duif ongeveer 25 dagen oud is leert ze zelfstandig vliegen. Eerst een paar rondjes rondom het huis en dat wordt steeds verder opgebouwd tot de echte wedstrijden beginnen.

En dan het echte werk
Wanneer het vliegseizoen start begint het echte werk. De vliegafstanden kunnen variëren van 100 tot 1100 km. In het clubgebouw worden de duiven s ‘avonds ingekorfd. Dennis vertelt: “Daarna worden ze naar België of Frankrijk vervoerd en op de plek van bestemming worden ze gelost. Het doel is om zo snel mogelijk naar huis te vliegen. Met de wind van achteren kunnen ze wel 120 kilometer per uur bereiken. De gemiddelde snelheid per minuut bepaalt de winnaar. Het blijft elke keer fascinerend hoe de duiven de lange afstanden kunnen overbruggen.”

Jaronneke
‘’In 2021 werd onze Jaronneke de beste jonge duif van Nederland. Deze jonge doffer (mannetje) had na het uitkomen van zijn eerste nestje nog meer motivatie en drive om extra snel thuis te komen. Of deze duif de beste zou worden bleef lang spannend. Op de laatste jonge duivenvlucht moest hij vroeg arriveren en dat deed hij. Als een kanonskogel vloog hij het duivenhok binnen en werd kampioen. Kippenvel!”

deko-interieurs.nl