Mieke Sweekhorst: ‘Het lijkt soms alsof je alleen op de wereld bent’

vr 19 jan, 14:47 In beeld
Foto: Debbie Vermeeren
Afbeelding

Een nieuwe stadsfiets uitzoeken in 2016 resulteerde voor de Mieke Sweekhorst, leefstijlcoach van Blij in Balans, in een grote nieuwe passie: bikepacken. Op haar racefiets en gravelbike legde de Udense al duizenden kilometers af. “Mijn doel is om iedere gemeente in Nederland aan te tikken.”

Alle tassen ingepakt? Check. Waterzak goedgevuld? Check. Routes in het navigatiesysteem gezet? Check. Klaar voor vertrek, op naar weer een nieuw avontuur. En avonturen op de fiets had Mieke al heel veel. “Ik heb nu ongeveer 78 procent van heel Nederland gehad. Ik fiets dan vanuit mijn huis in Uden naar die plekken toe. Stukken in onder andere Friesland en Noord-Holland ontbreken nog.”

Bikepacken
Het is wel even wat anders dan een mooi rondje fietsen in de omgeving. “Ik maak meerdaagse fietstochten, met minimale bagage”, legt Mieke uit. “Je leeft vanuit je tassen. Je fietst, eet en slaapt, en hebt eigenlijk alleen jezelf om rekening mee te houden.” Want alleen fietsen doet ze het allerliefst, voor de ultieme ervaring. “Het is voor mij echte ontspanning. Als zelfstandig ondernemer ben je altijd met je werk bezig. Omdat je aan veel dingen moet denken, blijven er altijd dingen in je hoofd hangen. Wanneer ik ga fietsen, en na 10 kilometer helemaal ben opgewarmd, kan ik al die gedachten loslaten.”

Oergevoel
Waar ze een aantal jaren terug begon met een rit van 17,5 kilometer, dat opvoerde naar 65, volgde al snel de mijlpaal van 100 kilometer. “Ik was kapot”, lacht ze. Inmiddels fietst ze het liefst elk weekend 100 kilometer, en staat haar recordaantal kilometers in één dag op 263. “Het geeft een geweldig gevoel van vrijheid. Je bent van niemand afhankelijk en je komt op plekken waar je met de auto nooit komt. Er valt nog zoveel te ontdekken in Nederland! Soms waan je je gewoon in het buitenland. En ja, het is wel eens afzien, zeker als je een paar kilometer tegen de wind in moet trappen. Maar het geeft echt een oergevoel.”

Als ze onderweg is, overnacht ze nu nog gewoon in verblijven. “Maar ik zou heel graag een tentje aanschaffen. Dan ben je nog veel meer één met de natuur. De elementen van de natuur maken het mede zo bijzonder. Het is alsof je op sommige plekken alleen op de wereld bent. Wow, denk ik dan, geen geluid, geen verkeer, alleen natuur.”

blijinbalans.nl