Koningin Máxima laat zich in Uden bijpraten over financiële gezondheid werknemers

29 jun 2023, 10:53 Algemeen
Foto: Emiel Muijderman
Koningin Máxima aan het woord.
Koningin Máxima aan het woord.

Hoog bezoek bij IBN en Meeters in Uden vandaag: Koningin Máxima kwam langs in hun vergaderlocatie. Dat deed ze in haar rol als erevoorzitter van SchuldenlabNL, bij de bijeenkomst van de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid. Deze coalitie, bestaande uit 42 bedrijven en organisaties, zet zich sinds eind 2022 in voor de financiële gezondheid van werknemers.

Familiebedrijf Vebego, gespecialiseerd in facilitaire dienstverlening, groenvoorziening en zorg, tevens partner van de NCFG, was locatiegastheer van de bijeenkomst waarbij Koningin Máxima werd geïnformeerd over de voortgang van de coalitie en de bereikte resultaten tot nu toe. Hierin werd duidelijk dan de focus het afgelopen half jaar lag op het ontwikkelen van praktische instrumenten en het delen van succesvolle werkwijzen. Een voorbeeld van een ontwikkeld instrument is een meetmethode waarmee werkgevers de financiële gezondheid van hun werknemers kunnen vaststellen. De Koningin werd ook bijgepraat over de mogelijkheden van mensen die extra steun nodig hebben op de arbeidsmarkt en de meerwaarde van werken. Dat gebeurde onder meer door ervaringsverhalen van twee IBN-medewerkers. In de komende zes maanden zullen de partners zich richten op het bereiken van nog meer werknemers en het motiveren van bedrijven, waaronder het mkb, om zich bij de NCFG aan te sluiten.

Financiële problemen en schulden herkennen
Werkgevers spelen een belangrijke rol bij het vroegtijdig herkennen van financiële problemen en schulden bij hun medewerkers. Werknemers die met dergelijke problemen te maken hebben, ervaren vaak een lagere arbeidsproductiviteit door verhoogd ziekteverzuim, stress en een slechtere mentale en fysieke gezondheid. Uit onderzoek van Deloitte, in samenwerking met SchuldenlabNL en VNO-NCW, blijkt dat vier op de vijf werkgevers hiermee te maken krijgt.

NCFG
De NCFG werd op 23 juni 2022 in Rotterdam in gang gezet in aanwezigheid van Koningin Máxima en minister Carola Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Op 8 november van dat jaar vond de eerste actiebijeenkomst plaats, waarbij bedrijven bespraken wat zij konden doen. Op 29 november werd de NCFG officieel gelanceerd bij ING in Amsterdam. Stichting SchuldenlabNL werd opgericht in 2018 als een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen. Het doel van de stichting is om Nederland schuldenzorgvrij te maken.


De Koningin luistert aandachtig. - Emiel Muijderman

De Koningin luistert aandachtig.