‘In mijn ideale wereld komen boeken en bier samen’

20 okt 2023, 13:45 De starter
Foto:
Afbeelding

De 25-jarige Merel Kuitert uit Uden heeft een passie voor boeken, bordspellen en... bier! In haar bedrijf Books, Beers & Beyond, dat in juni officieel 1 jaar bestond, komt dit alles samen. Als gediplomeerd Bierista komt ze bij je langs met de lekkerste en meest verrassende bieren. “Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby.”

Hoe is je bedrijf ontstaan?
“Het idee begon tijdens mijn werk bij Cravt op de Markt. Na het werk borrelden we altijd wat na, deelden we biertjes en ik vond het heel leuk daarover te kletsen. Ook was ik altijd enthousiast over boeken en bordspellen. Een collega opperde, meer als grap: ‘Merel, kun je niet een keer een social media account beginnen waar je al je meningen kwijt kan?’. Dat vond ik geen gek idee. Ik opende een Instagramaccount onder de naam Books, Beers & Beyond, en heb daar inmiddels meer dan 8500 volgers.”

Je werkt ook bij de bibliotheek, dus waar de ‘books’ vandaan komen, snappen we wel. Maar hoe zit het met dat bier?
“De liefde daarvoor werd aangewakkerd in de tijd dat ik bij Cravt werkte. Na het beginnen met Books, Beers & Beyond ben ik een cursus gaan volgen om diepere kennis te vergaren, en deed ik proeverijen voor vrienden en familie. Toen de vraag daarnaar steeds groter werd, werd het tijd om me in te schrijven bij de KvK. Eigenlijk is het dus een uit de hand gelopen hobby.”

Wat zijn de mogelijkheden tijdens zo’n proeverij?
“Niks is te gek! Ik doe standaard proeverijen, maar ook gepersonaliseerde, waarbij ik alles naar jouw wens aanpas. Wil je bijvoorbeeld alleen donker bier? Of vind je alleen blond lekker? Geen probleem! Zelfs alcoholvrij is mogelijk. Ik vind het ook leuk om juist niet-bierliefhebbers te enthousiasmeren. Bij een standaard proeverij krijg je zes bieren, inclusief drie bijpassende hapjes bij drie van die bieren.”

En dat allemaal op locatie, toch?
“Jazeker. Ik kwam erachter dat er hier in de regio geen bierproeverijen op locatie te boeken zijn. Terwijl dat natuurlijk juist ideaal is. Je kunt op eigen locatie iets organiseren, zonder er zelf moeite voor te hoeven doen. Of het nu een sportclub is, een vriendengroep of een koor. Ik kom naar je toe, en laat alles weer netjes achter.”

booksbeersandbeyond.com

Dit artikel verscheen eerder in Bedrijvig Maashorst