Kelly en Mark Versteegden: ‘Onze kracht is dat we zo van elkaar verschillen’

2 jan 2024, 09:40 Interview
Foto: Ad van de Graaf
Afbeelding

Op bezoek bij het koninklijk paar, een nominatie voor de prestigieuze Cobouw Award en het ene na het andere toonaangevende project in de portfolio. Het kan niet op voor Bouwbedrijf Versteegden uit Erp, dat sinds 2016 wordt geleid door zus en broer Kelly en Mark Versteegden. Kelly houdt zich bezig met projectontwikkeling, terwijl Mark zich focust op bouw. “Onze kracht is dat we zo verschillen van elkaar.”

Mark, jullie waren genomineerd voor een Cobouw Award in de categorie Duurzaamheid. Uiteindelijk grepen jullie net naast de prijs. Welk gevoel overheerst?
Mark: “Trots. Normaliter wordt deze prijs uitgereikt aan de grote bouwbedrijven van Nederland. Wij stonden toch maar mooi in dat rijtje. De vakjury zei dat ze het leuk vonden om ook een keer een kleinere aannemer de kans te geven om op het podium te staan. Het project Boschgaard in Den Bosch is dan ook heel speciaal.

Wij bouwen in Den Bosch het meest duurzame gebouw van Nederland

Wat maakt Boschgaard zo’n bijzonder project?
Mark: “Alles draait bij dat project om hergebruik van materialen: hetgeen andere mensen weggooien weer een nieuw leven geven. Wij bouwen in Den Bosch het meest duurzame gebouw van Nederland met vervuilende materialen als steenwol, glaswol en tempex. Alleen gaat het daarbij om afval afkomstig uit slooppanden, onder het motto: ‘van oud naar goud’. Iedereen die er komt kijken, waaronder de koning, is onder de indruk.”

Is het niet enorm lastig om zo te bouwen?
Mark: “Omdat we er vanaf het eerste schetsontwerp bij betrokken waren, konden we de herbruikbare materialen uit slooppanden kiezen. Denk daarbij ook aan hout, sandwichpanelen en gips. Een ‘oogstgroep’ met daarin onder meer bewoners, de woningcorporatie, de architect en wijzelf, was verantwoordelijk voor het oogsten van de materialen.”
Kelly: “Het is heel bijzonder: echt alle materialen zijn hergebruikt. Het mooie is dat aan alle materialen een verhaal kleeft. Maar het is ook knap van Mark dat hij iedereen enthousiast heeft weten te krijgen om hieraan te beginnen.”
Mark: “Zo’n project wordt toch een beetje je kindje. Dan wil je er ook zo goed mogelijk mee doorgaan. De doelstelling om negentig procen hergebruikt materiaal te gebruiken wil je dan wel bereiken.”

Wat kenmerkt de projecten die jullie ontwikkelen?
Kelly: “Omdat wij een jong en dynamisch team met ook ervaren vakkrachten hebben en pragmatisch kunnen werken, durven we op een andere manier te denken en te werken. We doen wat we beloven, en de lijnen zijn kort. Met ideeën gaan we voortvarend aan de slag en we gaan uitdagingen niet uit de weg, zoals we hebben laten zien met het project Boschgaard. We worden vaak partner van de klant en kijken mee naar de beste opties.”
Mark: “Wij zijn heel divers en staan overal voor open. Ook voor kleine projecten kunnen klanten bij ons terecht, ook als het om één vrijstaand huis gaat. Maar dus ook projecten als Boschgaard en Ecodorp Klein Oers in Veldhoven. Daarbij maken we gebruik van biobased materialen, zoals hout, stro, vlas en leem. We zijn ook specialist in de toepassing van glasschuim granulaat onder de fundering van gebouwen. Dat super goed isolerende materiaal wordt gemaakt van gerecycled glas. De techniek daarvoor hebben we zelf ontwikkeld.”

Wat kenmerkt Versteegden als een familiebedrijf?
Kelly: “Het motto van ons pap is ‘gas erop’. Dat is er bij ons met de paplepel ingegoten. En we vinden het fijn als projecten in goede samenwerking verlopen. Samenwerkingen gaan we graag voor de lange termijn aan.”
Mark: “We zijn opgegroeid met het bedrijf. We hadden het bedrijf aan huis, daardoor was er altijd reuring. Wij zijn daardoor echte mensenmensen. En we zijn enorm betrokken bij onze medewerkers. Zij zijn de kracht van het bedrijf en maken het elke dag met veel enthousiasme.”

In 2016 namen jullie het bedrijf over van vader Jan. Was dat al van jongs af aan een droom?
Kelly: “Nee, niet direct. Ik studeerde Facility Management in Breda. Na een afstudeerstage in Kaapstad kwam ik terug om iemand met zwangerschapsverlof tijdelijk te vervangen. Toen ik van dichtbij zag wat mijn vader deed dacht ik: ‘dit wil ik blijven doen’. Toen ben ik Vastgoed en Projectontwikkeling gaan studeren in Rotterdam. Zo ben ik erin gerold.”
Mark: “Ik ben na de HAVO Commerciële Economie gaan studeren. Dus geen Bouwkunde of een andere technische opleiding. Maar ik heb van jongs af aan altijd op de bouw gewerkt, zowel in het weekend als in vakanties. Toen we jong waren mochten we samen mee naar projecten om ervoor te zorgen dat het er schoon uitzag. Bij ons werd nooit televisie gekeken op zaterdagochtend, haha.”

Ons pap heeft ons altijd in het diepe gegooid

Hoe is het voor jullie om eigenaar te zijn van het familiebedrijf?
Mark: “Het klinkt gek, maar zo voelt dat voor ons helemaal niet. Die overname was een formaliteit, niet meer dan dat. Dat komt ook omdat ons pap ons al vroeg bij het familiebedrijf betrok.”
Kelly: “Hij heeft ons altijd in het diepe gegooid. Natuurlijk keek hij in het begin wel mee, maar gaf ons gelijk zijn volledige vertrouwen. Op die manier is hij ook altijd met het personeel omgegaan.”
Mark: “Ons pap is nog volop betrokken; hij bezoekt elke dag iedere bouwplaats als een soort van kwaliteitscontrole. Hij heeft natuurlijk een jarenlange kennis en kunde opgebouwd.”
Kelly: “En ons pap is altijd beschikbaar om te overleggen of te sparren. Hij weet alles van het bedrijf en stelt altijd op het juiste moment kritische vragen.”

Wat is jullie kracht als directie van het bedrijf?
Kelly: “Vooral het feit dat we zo anders zijn. We vullen elkaar goed aan. Onderdelen die Mark leuk vindt, vind ik minder leuk. En andersom.”
Mark: “Ik houd van de commerciële kant, Kelly geniet ervan om zich vast te bijten in een onderwerp en dan niet meer los te laten.”
Kelly: “Dan gaat het vooral om het vinden van locaties waar we projecten kunnen ontwikkelen; daar zijn we altijd naar op zoek. We hebben nabij alle grote kernen in de regio grondposities gekocht. En Mark wordt regelmatig gevraagd om te spreken voor groepen over circulair bouwen. Hij wordt echt als een aanjager gezien op dat vlak.”
Mark: “Kelly mocht in januari 2023 dan weer naar de nieuwjaarsreceptie van het koninklijk paar in het Paleis op de Dam.”
Kelly: “Ja, als een van de dertig afgevaardigden van de vastgoedsector. Er was ruimte om met de koning en de koningin en na afloop met ministers te spreken over de uitdagingen waarmee we als sector te kampen hebben. Het was heel bijzonder om met hen persoonlijk in gesprek te kunnen gaan.”

De bouwsector staat momenteel onder druk. Wat merken jullie daarvan?
Kelly: “Mensen kunnen minder makkelijk aan geld komen en daardoor is het moeilijker om een woning te laten bouwen. Zowel ontwikkelaars als particuliere kopers houden de hand op de knip. Er is toch sprake van de nodige onzekerheid.”
Mark: “Dat voelen we wel, maar we hebben er niet veel last van. Wij zien de toekomst ondanks die uitdagingen rooskleurig in, want er blijft een ontzettend grote behoefte aan nieuwe woningen.”

Wat zijn jullie plannen voor de komende jaren?
Kelly: “Het motto blijft ‘gas erop’! We zetten sterk in op meer woningbouwontwikkeling bij dorpen. Naast grote uitbreidingswijken bij steden is dat hard nodig om de woningbouwopgave te realiseren. Een uitdaging is wel de stroperige behandeling van bestemmingsplannen. De doorlooptijden bij gemeenten zullen echt sneller moeten.”
Mark: “We hebben niet de ambitie om per se enorm de groeien of te veranderen. Maar de dingen die we doen willen we goed doen. En goed achterlaten, want duurzaam bouwen heeft de toekomst. We hebben al veel geleerd op dat gebied en we willen die kennis graag delen.”

Bouwbedrijf Versteegden werd in 1991 in Erp opgericht door Jan Versteegden. In 2016 namen dochter Kelly (38) en zoon Mark (36) het bedrijf over. Ze hadden aanvankelijk andere carrièreplannen, maar uiteindelijk rolden ze toch het familiebedrijf in. Daarbij richt Kelly zich met name op vastgoed en projectontwikkeling, terwijl Mark de bouwactiviteiten onder zijn hoede heeft. Bouwbedrijf Versteegden is actief in de gehele regio Oost-Brabant.

Afbeelding
Afbeelding