Onderzoek naar betere bereikbaarheid dorpen en voorzieningen Noordoost-Brabant

do 25 apr, 16:03 Algemeen
Foto: Arriva
Afbeelding

De gemeenten en waterschappen in de regio Noordoost-Brabant zetten zich gezamenlijk in voor de vitaliteit van dorpen en kleine kernen door een ‘dorpenstrategie’ te ontwikkelen. Een belangrijke pijler van deze strategie is de bereikbaarheid van dorpen en voorzieningen.

De aanleiding voor het mobiliteitsonderzoek is het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving ‘Toegang voor iedereen’ (2022). Dit rapport liet zien dat er sprake kan zijn van beperkte bereikbaarheid per openbaar vervoer en fiets in stadsranden, dorpen en in het landelijk gebied. Omdat mobiliteit een belangrijke pijler van de vitaliteit van dorpen en kleine kernen is, willen de wethouders Mobiliteit dit verder onderzoeken voor de regio Noordoost-Brabant.

In opdracht van RNOB doet Royal HaskoningDHV daarom nu onderzoek naar de mobiliteitsbehoeften en verbetermogelijkheden voor de inwoners, scholen, bedrijven en organisaties. Vragen die centraal staan zijn: wat zijn belangrijke bestemmingen voor inwoners, welke vervoersoplossingen zijn er nu (lopen, fietsen, regiotaxi, bus, trein, auto, dorpsvervoer etc.), wat is wenselijk, wat moet er anders en wie heeft daarin welke rol?

Naast meetbare informatie over bereikbaarheid, zoals afstand en reistijd tot voorzieningen, is er in het onderzoek ook aandacht voor de beleving van bereikbaarheid. De Vereniging Kleine Kernen, Reizigersoverleg Brabant en de ANWB denken en helpen mee.