Start onderzoeksboringen aardwarmte in Brabant, waaronder in Heesch

ma 6 mei, 13:56 Algemeen
Afbeelding

Is het mogelijk om aardwarmte uit de Brabantse ondergrond te gebruiken als warmtebron? Het onderzoek ‘SCAN’ is gestart met onderzoeksboringen naar aardwarmte in de provincie Noord-Brabant, waaronder ook in de regio Oss. De resultaten van deze boringen kunnen meer duidelijkheid geven of de Brabantse ondergrond geschikt is om aardwarmte uit de grond te halen. 

Heijningen (gemeente Moerdijk) is de eerste van 3 plaatsen in Brabant waar onderzoek wordt gedaan naar aardwarmte. Daarna volgen Heesch (gemeente Bernheze) en Eindhoven. EBN en TNO zijn de uitvoerende partijen van het onderzoek SCAN. Zij hebben voor het onderzoek een subsidie ontvangen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 

Diep in de aarde is het warm. En hoe dieper je gaat, hoe warmer het is. Op een diepte van 2 tot 3 kilometer is warm water met temperaturen tussen de 70 en 100 °C te vinden. Als water in doorlatende aardlagen (lagen waar water gemakkelijker doorheen kan stromen) zit, kan het omhoog worden gepompt. De warmte van het water kan worden gebruikt om huizen en gebouwen te verwarmen.  

De aanwezigheid van aardwarmte is volgens de provincie belangrijk in de Brabantse warmtetransitie. Als we in Brabant in 2050 klimaatneutraal willen zijn, dan is er duurzame warmte nodig om woningen en bedrijven te verwarmen. Eén geothermiebron kan 4.000 tot 10.000 woningen verwarmen.

Tijdens de onderzoeksboring wordt gekeken naar de temperatuur van het water in de aardlagen en of de aardlagen de goede doorlatendheid hebben. Doordat de onderzochte lagen ver doorlopen, zijn de resultaten nuttig voor een groot gebied. De informatie uit het onderzoek maakt het mogelijk om vast te stellen welke plekken geschikt zouden zijn voor aardwarmte.