Nablussen van brand bij Vice Versa gaat nog enkele dagen duren

ma 6 mei, 12:37 Algemeen
Foto: Hans van der Poel
Afbeelding

Logistiekbedrijf Vice Versa aan de Kanaalstraat in Oss is ondanks drie dagen aan bluswerk volledig afgebrand. Ondanks de inzet van honderden brandweerlieden en meerdere brandweerkorpsen duurde het een etmaal voor de brand onder controle was. De gemeente meldt dat het nablussen nog tot dinsdag of zelfs woensdag kan duren. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

Vrijdagochtend rond 4.30 uur kwam er bij de brandweer een melding binnen van een industriebrand bij het logistiekbedrijf dat koel- en vriestransporten verzorgt. De brandweer schaalde vrijwel direct op naar het sein middelbrand, waarop twee tankautospuiten, een hoogwerker en een waterwagen ter plaatse kwamen. Ook kwam er een Officier van Dienst naar de Kanaalstraat.

Complexe brand
Het bleek om een complexe brand te gaan. De koelcel waar de brand begon was moeilijk bereikbaar omdat de temperatuur van -20 graden Celsius de vloer in een ijsbaan veranderde en ervoor zorgde dat brandslangen bevroren. Daarnaast was er veel rookontwikkeling die het zicht ernstig belemmerde. Daarom werd er een specialistische wagen van de brandweer met een grote ventilator uit Breda opgeroepen. Deze was bedoeld om de rook het pand uit te blazen. Ondanks deze tegenslagen leek de brand een paar uur na de eerste oproep, rond 9.15 uur, onder controle te zijn.

Brand laait weer op
Later die ochtend ging het alsnog fout en werden brandweerkorpsen uit de wijde omgeving opgeroepen. De brand begon weer op te laaien en er werd een NL-alert verstuurd waarin men werd geadviseerd om ramen en deuren te sluiten. De brandweer maakte een gat in het dak en brak delen van de muren af om de rook te laten ontsnappen en beter te kunnen blussen. Vanuit de Burgemeester Jansenhaven werd water aangevoerd. Ook werd er een blusrobot ingezet omdat het voor de brandweerlieden te gevaarlijk was om naar binnen te gaan. Een deel van de loods stort vrijdagavond in. Er zijn die avond zo’n 250 brandweerlieden bezig om de brand te bestrijden en te voorkomen dat deze overslaat.

Evacueren
De bewoners van vijf naastgelegen huizen moesten die avond hun huis verlaten. Zij konden op zondag nog niet terug vanwege de rook en stank. Veehouders moesten hun vee binnenhouden vanwege de rook en neervallende deeltjes. Gedurende de nacht van vrijdag op zaterdag werden 60 vrachtwagens die op het bedrijventerrein in de rook stonden verplaatst naar het parkeerterrein achter het gemeentehuis.

Gecontroleerd uit laten branden
Op zaterdagochtend komt rond 09.00 uur het signaal dat de brand onder controle is, er is besloten om het pand gecontroleerd uit te laten branden. Het is de brandweer wel gelukt om te voorkomen dat omliggende panden ook ten onder zouden gaan. De brandweer is momenteel nog steeds bezig met nablussen. Dit kan nog tot dinsdag of woensdag duren en rook of stank veroorzaken. Het advies blijft om ramen en deuren te sluiten als daarvan overlast ervaart.

Deeltjes opruimen
Door de brand zijn deeltjes van onder andere zonnepanelen verspreid over de omgeving. De gemeente raadt mensen aan om deze deeltjes op te ruimen, maar daarbij wel stevige handschoenen te gebruiken omdat ze scherp kunnen zijn. Grote delen in de openbare ruimte kunnen worden gemeld bij de gemeente, die komt ze dan opruimen. Mensen die roet- of rookschade aan hun woning hebben worden geadviseerd door de gemeente om contact op te nemen met hun verzekeringsmaatschappij.

default
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
default
default
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Het distributiecentrum brandde volledig af.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding