‘Denk niet: het komt wel goed’

ma 29 apr, 10:24 Algemeen
Foto: THOMAS SEGERS
Afbeelding

Er komt veel kijken bij het aanhuren van een geschikt bedrijfspand. Ze liggen bepaald niet voor het oprapen. En als je eenmaal een geschikt pand hebt gevonden, moet je met allerlei zaken rekening houden. Onno Ernst, bedrijfsmakelaar bij Van der Krabben Bedrijfsmakelaars, weet wat je als ondernemer te wachten staat. Hij zet een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij.

Milieu-normering
“Het eerste waar ik als makelaar naar kijk bij een pand is de milieu-normering. Het heeft geen zin om een pand te gaan bezichtigen als die niet in lijn is met de activiteiten die de ondernemer in het pand wil ontplooien. Denk niet ‘het komt wel goed’. Want als de gemeente gaat handhaven, moet je je bedrijf sluiten. De consequenties wegen zo zwaar dat je dit niet kan riskeren. Indien mogelijk kunnen we de huurder begeleiden om de normering van zijn activiteiten aan te passen, zodat die wel in het beoogde pand zijn toegestaan.”

Kennis en kunde
“Een bedrijfsmakelaar kan niet alleen helpen om een geschikt pand te vinden, maar indien nodig ook om de bestemming van het pand te wijzigen. Wij hebben korte lijnen met de gemeente. Daarnaast helpen we bij de onderhandeling. Niet per se voor een lager maandbedrag, maar vooral over zaken als de borg, indexering en - als er veel aan het pand moet gebeuren - een x-aantal huurvrije maanden. Dankzij de kennis en kunde van de makelaar staat alles in detail in het huurcontract vermeld.”

Juridisch
“Let op de juridische aspecten van de huurovereenkomst. Doorgaans is bij bedrijfsruimten sprake van een standaard ROZ-contract. Als bedrijfsmakelaar zie ik in één oogopslag of daarvan wordt afgeweken. Verder worden bijna altijd alléén afspraken over de eerste termijn van 5 jaar in het contract opgenomen. Maar spreek ook zaken af voor de tweede termijn, met bijvoorbeeld een break-optie na twee tot drie jaar. Maak daarnaast goede afspraken over wat de huurder precies gaat doen in de bedrijfsruimte.”

Technische eisen
“Zorg dat je je als ondernemer er honderd procent van bewust bent wat je gaat huren. Vraag jezelf af waarvoor je het pand gaat gebruiken en of dat er daadwerkelijk allemaal kan. Check tijdens de bezichtigingsfase of het pand voldoet aan de technische eisen. Bijvoorbeeld: is de bedrijfsvloer geschikt om er met een heftruck rond te rijden? Als je eenmaal hebt getekend en blijkt dat je er met je heftruck niet kan rijden, zit je met een probleem. Zeker als je al een huurcontract van 60.000 euro hebt getekend.”

www.krabben.nl/zakelijk