Vitaal Journaal: het welzijn van medewerkers staat voorop

ma 22 apr, 10:55 Algemeen
Foto: THOMAS SEGERS
Afbeelding

In het hart van Bedrijvig Oss lees je het Vitaal Journaal. Een serie van Vitaplaza waarin bedrijven inspirerende vitaliteitsverhalen delen. In de eerste editie van een gloednieuwe reeks: Jos Canton, directeur van Kringloopbedrijven Maasland.

Met de Kringloopwinkels in Oss en Heesch heeft Jos twee doelen. Eén: spullen een tweede, derde of misschien wel vierde leven geven. En twee: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan bieden. Maar niet zomaar één. “Ik wil ook bijdragen aan een gezonder leven”, aldus Jos. “Onze medewerkers hebben het vaak niet heel breed, terwijl gezond eten en sporten geld kost. In samenwerking met Vitaplaza hopen we daarom een handje te kunnen helpen.”

Activatieprogramma
Een bedrijfsfitnessprogramma was een tijdje geleden de eerste stap die Jos zette. Maar na een enthousiast begin, nam het aantal deelnemers af. “Met Jan en Milton van Vitaplaza maakten we daarom een plan waarmee we medewerkers wel zouden motiveren”, aldus de Kringloop-directeur. “Zo zijn we gekomen tot een activatieprogramma, waarbij we gezondheid vanuit een veel breder perspectief benaderen dan alleen fitness. De één stimuleren we om vaker te wandelen of te fietsen, de ander helpen we om gezonder te koken. Ook bieden we iedereen ‘fruit van de baas’ aan.”

Als een olievlek
Om erachter te komen waar medewerkers behoefte aan hebben, organiseert Vitaplaza workshops onder leiding van een leefstijlcoach. Die maakt mensen bewust, stelt vragen en ondersteunt bij het vervolg. “De eerste achttien hebben zich aangemeld”, vertelt Jos enthousiast. “Dat vind ik een mooi aantal – het is immers meer dan tien procent van alle collega’s. Waar ik op hoop? Dat het zich vanaf nu als een olievlek over onze organisatie verspreidt. Nee, niet voor onze bedrijfsresultaten. Het gaat me echt om het welzijn van onze mensen!”

Next: gemeente Oss
Gemeente Oss is een andere organisatie die volop bezig is met vitaliteit. Henk Mensink (Gemeentesecretaris / Algemeen directeur) vertelt hierover in de volgende uitgave van Bedrijvig Oss.

Jos’ vitaliteitstip
“Programma’s of activiteiten voor vitalere medewerkers: begin er gewoon aan. Je hebt toch helemaal niets te verliezen?!”

www.vitaplaza.nl