Ambachtelijk bierbrouwen in Maashorst, Meierijstad en Oss

ma 22 apr, 09:28 Algemeen
Bierbrouwerij in Veghel rond het jaar 1920.
Bierbrouwerij in Veghel rond het jaar 1920.

Het voorjaar is begonnen, de eerste volle terrassen van het seizoen zijn een feit. En, op de hopvelden in de regio schieten de eerste hopscheuten uit de grond. In september is er weer een verse hopoogst voor de bierbrouwers. Brabant telt de meeste brouwerijen van ons land. Ook in de gemeenten Oss, Meierijstad en Maashorst zijn bevlogen bierbrouwers actief. De toeristische websites Explore Maashorst, Bezoek Meierijstad en Tref het in Oss ontwikkelden gezamenlijk drie themapagina’s vol verhalen en activiteiten rondom ambachtelijk bierbrouwen.

Van Ravenstein tot Veghel en van Sint-Oedenrode tot Uden: brouwers uit de regio delen hun verhaal over het maakproces van de streekbieren. Brouwen is een eeuwenoud ambacht, dat ook in deze streek een rijke historie kent. Dat blijkt al snel na een duik in de verhalen op de toeristische websites. 

Zo ontdek je er de bewogen geschiedenis van de brouwende burgemeester in Zeeland. In Lith wordt Vorst van Oss bier gebrouwen aan het Brouwerspad. Dit bijzondere klinkerpad is vernoemd naar de koninklijke stoombierbrouwerij, die hier in de negentiende eeuw actief was. Ook het verhaal over de traditionele Schijndelse hopcultuur ontbreekt niet. Uit oude stukken blijkt dat hier al rond de vijftiende eeuw hop werd geteeld.

Natuurlijk bieden de drie toeristische websites ook uit-tips. Denk bijvoorbeeld aan rondleidingen bij brouwers, excursies door het hopveld, proeverijen met biersommeliers en een hop en hap tour op de fiets. Er zijn volop mogelijkheden om het ambacht en de streekbieren te beleven. Laat je verrassen door de verhalen en het aanbod van de smaakmakers op Explore Maashorst, Bezoek Meierijstad en Tref het in Oss.