Barli: typegoedkeuring van modulaire woningen versnelt nieuwbouw

wo 24 apr, 16:25 Algemeen
Foto: Barli
De assemblagehal van Barli in Uden.
De assemblagehal van Barli in Uden.

Aedes en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben voor het eerst een typegoedkeuring uitgereikt voor de fabrieksmatige bouw van complete modulaire woningen. Het Udense bouwbedrijf Barli is een van de zes bedrijven met deze landelijke primeur, bedoeld om nieuwbouw te versnellen.

Deze typegoedkeuring vormt volgens Barli een mijlpaal in de ontwikkeling van het modulair bouwen. Opdrachtgevers, kwaliteitsborgers en gemeenten kunnen er nu op vertrouwen dat deze in de fabriek gebouwde woningen voldoen aan alle eisen van de bouwregelgeving.

Daarom hoeft straks niet meer elke woning op elke nieuwe plek weer afzonderlijk beoordeeld te worden. En dat leidt tot versnelling van de procedures, een belangrijke doelstelling van het woningbouwbeleid van minister De Jonge van BZK. Het leidt daarmee ook tot lagere kosten. Ook woningcorporaties, waarvan Aedes de branchevereniging is, juichen deze ontwikkeling toe.

Barli is een van de slechts zes bouwbedrijven die met succes alle keuringen heeft doorlopen. De typegoedkeuring voor het Barli Base DUO-woningconcept bestaat uit een KOMO-certificaat en een erkende kwaliteitsverklaring. 

Directeur Andries Peters van Barli reageert opgetogen: “Toen de Koning twee jaar geleden onze woningfabriek opende, opperde Aedes-voorzitter Martin van Rijn al één landelijke toets voor woningen zoals je dat ook bij auto’s kent. Mooi om te zien dat het nu realiteit is.”